SSG

Døgnservice:

70 15 38 00

Skybrudssæson: Sådan undgår du vandskader

Sommerhalvåret er perioden for kraftige regnskyl – de såkaldte skybrud. I de seneste år har vi flere steder i Danmark oplevet kraftige skybrud, som har forårsaget store skader.


Undgå fugtskader og vand i kælderen efter skybrud

Sommerhalvåret er perioden for kraftige regnskyl – de såkaldte skybrud. I de seneste år har vi flere steder i Danmark oplevet kraftige skybrud, som har forårsaget store skader.

Går det som tidligere år, kan vi forvente mange flere af slagsen. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det derfor nu du skal tage dine forbehold, hvis du vil undgå vand i kælderen og vandskader på dit hus og inventar.

Noget af det værste man kan opleve som bolig- eller virksomhedsejer er, når et skybrud får kloakvandet til at stige op igennem toiletter og afløb. Det er på alle måder en grim oplevelse, som giver skader på bygningen og ødelægger inventar og ejendele.

Forebyggelse af vandskader udenfor og indendørs

Du rådes til selv, at tage et kig på både bolig og udenomsarealer med henblik på helt at undgå vandskader og oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Du bør ikke opbevare ting i kælderen, som har stor betydning for dig. Løft i det hele taget så meget som muligt væk fra kældergulvet, og opbevar ting på borde eller i vandtætte plasticbeholdere. Det er også en rigtig god investering at installere et højtvandslukke, som sikrer, at der ikke kommer vand op igennem afløbene.

Udenfor bør du sikre dig, at der er fald på græsplæne, terrasse og indkørsel, så vandet kan løbe væk fra huset.

Da skybruddet ramte Hovedstaden 2. juli 2011, løb det op i skader for intet mindre end 4,6 milliarder kroner. Vi kan håbe på, at denne sommer ikke byder på skybrud af samme omfang, men under alle omstændigheder giver det god mening både for husejere og private og offentlige virksomheder at forsøge at minimere omfanget af skader. Har man én gang været ramt af vand i kælderen, ved man, hvor omfattende oprydningsarbejdet kan være.

Sådan undgår du vandskader

 • Sørg for, at der er fald på græsplæne, terrasse og indkørsel, så vandet kan løbe væk fra huset.
 • Tjek jævnligt dræn og kloakker, så du sikrer dig, at de fungerer og ikke er tilstoppede. Installér eventuelt en ekstra pumpe i din pumpebrønd eller et højtvandslukke.
 • Opbevar ikke ting i kælderen, der har stor betydning for dig, og som kan tage skade af vand. Løft så meget som muligt væk fra kældergulvet, og placér dine ting på borde, i plasticbeholdere eller på reoler, der kan tåle vand.
 • Undgå tæpper, gipsvægge og trægulve i kælderen.
 • Sørg for, at tagrender og nedløb er rensede og klar til at lede vandet den rigtige vej. Udendørs afløb og riste skal holdes rene og fri for affald og blade.

Har du haft oversvømmelse efter skybrud?

 • Red dine ting, før du anmelder skaden til din forsikring. Hvis du ønsker erstatning for de ødelagte ting, er det vigtigt, at du gemmer dem.
 • Du bør beskytte dig mod bakterier og urenheder i vandet ved at anvende gummistøvler og langskaftede gummihandsker.
 • Det er vigtigt, at du hurtigst muligt flytter de ting, der står i vand, så de kan tørre.
 • Sørg for at pumpe vandet væk og fjerne fugten ved hjælp af en affugter. Hvis din skade er dækket af forsikringen, dækkes rimelige udgifter til blandt andet udtørring.
 • Flyt ting væk fra gulv og vægge, der er ramt af vandet, så det kan tørre.
 • Varm kælderen op, når vandet er væk. Sørg for grundigt gennemtræk i 5-8 minutter, indtil luften igen er kold. Gentag indtil fugten er forsvundet.

Lad døre og vinduer stå åbne, når der er nogle hjemme. Det er med til at tørre boligen.

Få professionel hjælp til vandskader

Vandskader og oversvømmelser efter skybrud og lignende kan ofte være meget omfattende og meget bekostelige. Derfor er det vigtigt, at man som husejer eller virksomhed hurtigt får rekvireret den rette professionelle hjælp. SSG er fagspecialist og har en lang erfaring i håndteringen af akutte- og følgeskader efter skybrud m.m. Og med 13 SSG centre strategisk placeret i hele Danmark kan vi tilbyde en landsdækkende akut assistance og følgeskadehåndtering i forbindelse med skybrud, vandskader m.m.

Ring til os nu, hvis uheldet har været ude: 70 15 38 00